Marja Helander: Maan sisällä linnut (2017)

Silta – Terveisiä kahdesta tasavallasta

Tapahtumat  13.10.–25.2.2018

Viron ja Suomen yhteneväisyyksiä ja eroavuuksia, kansallistuntoa, kansallisuusuhoa ja itsenäisyyttä esitellään Virka-gallerian näyttelyssä sekä historian valossa että taiteen keinoin.

Suomi ja Viro itsenäistyivät Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa muutaman kuukauden välein 1917 ja 1918. Neuvostoliiton ja Saksan miehityskausien jälkeen Viro palautti itsenäisyytensä 1991.

”Suomen silta” on tullut tutuksi virolaisen Lydia Koidulan runosta. Näyttelyn käsikirjoittajan Mikko-Olavi Seppälän mukaan: ”Silta kokoaa ihmiset ja tavarat; kaikki joiden täytyy ylittää Suomenlahti.” Tulevaisuudessa silta saattaa saada tunnelin muodon ja mielikuva kaksoiskaupungista alkaa hahmottua yhä selkeämpänä.

Näyttelyn huomiota herättävin elementti on iso Talsinki-matkustajaterminaali, jossa yhdistyvät maitten väliset henkiset, kulttuuriset ja taloudelliset siteet. Matkamuistot, salakuljetetut tuotteet, valokuvat, tarinat ja filminpätkät herättävät menneisyyden eloon. ”Naapurivisassa” otellaan leikillisesti naapurikansojen kesken vuonna 1966 ja kansantaiteilija M. A. Numminen lentää leijalla Tallinnaan ”Kysy pois” –ohjelmassa 1977.

Nykytaide tuo historiallisen osuuden rinnalle uutta särmää, sillä se katsoo nykyhetken lisäksi tulevaisuuteen. Osa kuraattori Veikko Halmetojan valitsemista valokuva- ja videoteoksista on tehty juuri Silta-näyttelyä varten.

Näyttelyssä ovat mukana nykytaiteilijat: Alexei Gordin, Marja Helander, Flo Kasearu, Johanna Ketola, Karel Koplimets, Tatjana Muravskaja, Sepideh Rahaa ja Sanni Seppo.

Näyttely on avoinna päivittäin ja sinne on vapaa pääsy.

Virka-galleria
Helsingin kaupungintalo, Sofiankatu 1
Avoinna ma-pe 9-19, la-su 10-16
Ilmainen sisäänpääsy

Tulevia tapahtumia