Kultaisen naisen Myyttikestit -taidetekstiilinäyttely

Kultaisen Naisen myyttikestit -taidetekstiilinäyttely on avoinna Torikortteleissa Mai Niemi Finnish Fairytale shopissa 28.2-31.3.2022.

Kaarina Kailon näyttelyn tavoite on palauttaa Pohjolan jumalattaret ja tietäjänaiset sekä haltijat heille kuuluvalle paalupaikalle:

”Patriarkaatti on kätkenyt esiäitiemme viisauden ja elämänvoimaa edustavat haltijahahmot yhdeksän sylen syvyyteen Pohjolan kivimäkeen. Nyt naisjumalatar on herännyt Ruususen unestaan ja haluaa auttaa kaikkia meitä nostamaan luontomme lovesta. Ennen uskottiin, että ihminen masentuu ja näivettyy jos hän menettää sisäisen haltijansa, ja shamaanit pyrkivät palauttamaan ihmisten karanneen sielunosan.

Nuket edustavat niitä haltijoita, jotka unissa ja meditaatiossa kuiskaavat meille viisauden neuvoja ja terveemmän tapakulttuurin rituaaleja. Kun nostamme luontomme lovesta, löydämme uudestaan luovuutemme ja saamme sille siivet; näemme selvemmin, että ihmiskunnan ainoa tie on tunnistaa mielen- ja sielunsairauden syvimmät juuret luonnon herruudessa ja maaemon kaltoinkohtelussa.

On aika siirtyä sotaisista sankarimyyteistä ja valloitusideologiasta ekomyytteihin, jotka juhlistavat ihmisen ja luonnon keskinäisriippuvaisuutta ja suojelevat kaikin tavoin elämän uusiutumista, elämänvoimaa. Sitähän jumalatarkin edustaa luonnossa vaikuttavina huolenpidon emoina. Jumalatar ei ole vain naiskasvoinen äiti vaan karhuemo, peuraemo, hirviemä ja kaikessa vaikuttava orgaanisen maa-ilmankuvan henki.

Nämä tilkkutyöt edustavat pyrkimystäni tehdä tiedettä näkyväksi kierrätystaiteen keinoin. Käsityön tekijät ovat kautta historian kierrättäneet luonnon resursseja ja uusiokäyttäneet hylättyjä tekstiilejä ja esineitä. Visioni on kaikessa ekologisen sivistyksen edistäminen, jotta Maapallo, maaemomme säilyisi elinkelpoisena ja eheytyisimme lyhytnäköisestä kulutushysteriasta ja sotaisista valloitusmyyteistä. Yhdistän näissä töissä kirpputoreilta ja kotini perintönä saamani vanhat nuket tilkkutyö-tulkintaani kansanrunoutemme naishahmoista.

Nuket eivät ole suomensukuisilla kansoilla kuuluneet vain lapsille, vaan ne olivat koko sukua suojelevia henkiä. Olen ommellut tilkkutyöt alun perin jäännöstilkuista ja käytöstä poistetuista kankaista, esim. vaatteista. Jos uudelleensyntymä ja syklinen ajantaju edustavat animistisen muinaisen ”Suomen” naisiin yhdistettyjä arvoja, myös nämä työt suovat uuden elämän käytöstä poistetuille esineille ja tekstiileille. Näin Jumalatarkin syntyy uudelleen, vastaten oman aikamme kestävän ja ekologisesti sivistyneen arvomaailman tarpeisiin.”

Kultaisen Naisen Myyttikestit: Kaarina Kailon Pohjolan jumalattaret -taidetekstiilinäyttely 28.2-31.3.2022, Mai Niemi Finnish Fairytale shop, Katariinankatu 4, Senaatintori, 00170 Helsinki.