Okra tuo värikkään taidekäsityön arkeen

Taidekäsityökauppa Okrassa kannattaa ryhtyä juttusille myyjän kanssa – hän on ehkä tehnyt omin käsin juuri sen tuotteen, jota hypistelet. Okra on taidekäsityöläisten kollektiivi, jossa keraamikot, koruntekijät, tekstiili- ja lasitaiteilijat toimivat itse myös myymälässään myyjinä.

 

– Inhimilliset kohtaamiset ovat tärkeitä meille tekijöille. Vaikka kankaiden tekeminen itsessään tuottaa minulle suurta iloa, oman kaulahuivin näkeminen käyttäjänsä yllä lämmittää kyllä valtavasti, toteaa tekstiilisuunnittelija Elina Airikkala, yksi taidekäsityökauppa Okran kymmenestä osakkaasta.

Torikortteleissa, Senaatintorin laidalla sijaitsevan Okran myymälä loistaa väreissä. Kaikki tuotteet – korut, riisiposliinit, saviesineet, lasimaljakot, huivit, pellavavaatteet, tossut, pussukat, kynttilät – on kauniisti ja tyylikkäästi aseteltu valoisaan liiketilaan. Näyteikkuna kutsuu sisään ihastelemaan.

– Värikäs, iloinen ja kekseliäs ovat sanoja, jotka kuvaavat Okraa. Kaikki tuotteemme ovat uniikkeja ja tekijänsä näköisiä – kuin taidenäyttelyssä, kuvailee keramiikkataiteilija Eeva Jokinen.

– Taidekäsityö on nimenomaan persoonallista ja siitä voi tunnistaa tekijänsä ”käsialan”, täydentää Elina.

Värikäs, iloinen ja kekseliäs ovat sanoja, jotka kuvaavat Okraa.

Elina Airikkala on koulutukseltaan taiteiden maisteri, ja hänen käsialansa on tullut vuosien saatossa monille tutuiksi useiden eri taiteilijaosuuskuntien riveistä. Okran seinällä hehkuu harmoninen kokoelma Elinan värikkäitä kaulahuiveja. Ja löytyypä Elinan suunnittelutyötä Torikortteleissa lippulaivamyymäläänsä pitävän Lapuan Kankureidenkin valikoimista, Nyytti-pyyhesarjan muodossa.

– Nyytti on ultrakevyt pyyhe. Isoin koko sopii myös oikein isoille ihmisille, ei paina laukussa, ei täytä pyykkikonetta, kuivuu nopeasti. Kangaspussia voi käyttää pesulappuna ja pussiin pakattuna pyyhe toimii myös matkatyynynä, kertoo Elina.

Eeva Jokinen puolestaan on helsinkiläinen keraamikko ja muotoilualan opettaja, joka on pitkään työskennellyt riisiposliinitekniikan parissa. Okran hyllyillä Eevalla on esillä mm. kauniita valkoisia kuppeja, joiden herkkä olemus saa ihastelijan muistamaan sen eräänkin norsun posliinikaupassa.

– Esineet ovat silti ihan arkikäyttöön tarkoitettuja. Ne ovat kestäviä ja pestäviä ja ne sopivat myös lasten ja tiskikoneen käsittelyyn, rauhoittelee Eeva.

Juuri tänä jouluna Elina ja Eeva uskovat, että lahjahankinnoissa korostuvat kotimaisuus, laatu ja persoonallisuus.

– Taidekäsityö edustaa lähituotantoa, puhtaita raaka-aineita ja yksilöllisiä tuotteita. Haluamme tuoda iloa ihmisten arkeen, sanovat Elina ja Eeva.

Tänä jouluna lahjahankinnoissa korostuvat kotimaisuus, laatu ja persoonallisuus.