Polus tarjoaa maailmanluokan kellohuoltoa

Vintage ja kierrätys ovat buumissa kellomaailmassakin. Poluksen kellosepät Eric Wikholm ja Kari-Matti Ratsula huoltavat ja kunnostavat käytettyjä kelloja kuin taideaarteita.

 

Poluksen liikkeeseen Aleksanterinkadulla pääsee sisään ovikelloa soittamalla. Sisällä häärää kaksi iloista nuorta miestä luupit otsillaan. Kaikkialla on hyvin siistiä, eikä missään näy pölyn hiukkastakaan.

– Tarkkuus ja siisteys ovat tässä työssä kaiken a ja o. Puramme kellot aivan pieniin osiin, teemme tarvittavat huolto- ja korjaustyöt ja kasaamme ne uudelleen. On todella tärkeää, ettei koneistoon joudu mitään ylimääräistä, selostaa Eric ja esittelee myös liikkeen varustukseen kuuluvan kellojen pesukoneen.

Vuoden vaihteessa Torikortteleihin muuttanut Polus Watches on huippulaatuiseen kellohuoltoon ja arvokellojen välittämiseen erikoistunut liike, joka tarjoaa ammattitaitoisten kelloseppien henkilökohtaista palvelua.

Asiakkaita on riittänyt jo jonoksi asti: tällä hetkellä huoltojono on noin kahden kuukauden mittainen ja ulkomaalaisetkin asiakkaat ovat löytäneet Poluksen.

– Maailmanluokan laatu, nuorekkuus ja hyvä palvelu ovat meidän juttumme, kiteyttää Kari-Matti.

– Esimerkiksi huoltokriteerimme ovat jopa tiukemmat kuin kellojen valmistajilla, komppaa Eric.

Laadun taustalta löytyy vahvaa ammattitaitoa. Kari-Matti ja Eric ovat molemmat käyneet kelloseppäkoulun Suomessa ja kouluttautuneet myös mikromekaanikoiksi.

– Suomalaiset kellosepät ovat hyvin arvostettuja ja meillekin on heti opintojen jälkeen ollut kysyntää eri puolilla maailmaa. Itse olen tehnyt kellosepän töitä Itävallassa ja USA:ssa, Eric puolestaan Skotlannissa ja Saksassa, kertoo Kari-Matti.

Kellobuumi tikittää

Vielä jokunen vuosi sitten puhuttiin, että mekaanisten rannekellojen aika on auttamatta ohi, kun helpot digikellot ja kännykät ilmestyivät kaikkien käsiin aikaa näyttämään. Nyt käytetyt merkkikellot ovat kuitenkin nousseet arvoon arvaamattomaan. 1800 markkaa maksaneen 60-luvun kellon arvo voi kunnostettuna olla nyt helposti 13 000 euroa.

– Vintage ja kierrätys ovat nyt buumissa kellomaailmassakin. Esimerkiksi vanhat Omegat ja Rolexit alkuperäiskuntoon laitettuina ovat todella arvokkaita ja trendikkäitä, hehkuttaa Kari-Matti.

Vanhoihin mekaanisiin kelloihin kätkeytyy valtava määrä erikoisosaamista ja käsityöläisyyttä. Kari-Matin ja Ericin mielestä upeaa vanhoissa merkkikelloissa onkin juuri se, että ne ovat kunnolla tehtyjä esineitä, jotka pystyy korjaamaan. Ei siis mitään kertakäyttörihkamaa.

– Jouselta käyttövoimansa saavat kellot ja niiden koneistot ovat parhaimmillaan kuin kauniita taideteoksia. Ja me olemme vähän niin kuin taiderestauroijia, kuvailee Eric.

– Mutta kyllä meidän liikkeeseen voi tulla kympin kellonkin kanssa paristoa vaihdattamaan. On sitten meidän ammattitaitoa osata rehellisesti kertoa, mitä kellolle kannattaa tehdä ja mitä se maksaa. Haluamme palvella kaikkia, täydentää Kari-Matti.

Kellomaailman syke on mukaansatempaava ja miehet myöntävät, että kellot tikittävät mielessä työajan ulkopuolellakin.

– Vähän väliä sitä löytää itsensä tuijottelemasta ihmisten ranteita kaupungilla ja kahviloissa, Kari-Matti ja Eric nauravat.

Polus Watches, Aleksanterinkatu 16-18

"Torikortteleissa olemme juuri oikeassa paikassa kelloja kunnostamassa: keskellä uniikkia, historiallista miljöötä, jossa on kansainvälistäkin pöhinää."