Senaatintorin kesä on täällä! Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa  

Senaatintorin kesä -jättiterassialue avautui 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

 – Kaupungit ovat kohtaamispaikkoja ja korona-aikana tarvitaan uusia turvallisia tiloja, missä tavata. Senaatintorin terassikokeilu ei palvele ainoastaan sinne sijoittuvia yrityksiä ja helsinkiläisiä, vaan toimii toivottavasti piristysruiskeena koko kaupungin keskustalle, yrittäjille, kotimaanmatkailulle ja myös pikkuhiljaa vapautuvalle kansainväliselle matkailulle, sanoo pormestari Jan Vapaavuori

Senaatintorin kesäterassin muodostavat 16 helsinkiläistä laaturavintolaa, jotka tarjoavat monipuolisia makuelämyksiä paikallisille ja kaupungissa vieraileville. Kattaukseen kuuluu virkistäviä aamiaisia, kesäisiä lounaita, pizzaa, silakkaa, tapaksia, fine diningia, premiumhodareita, cocktaileja ja paikallisia pienpanimo-oluita.

Turvallisuus ja alueen kulttuurihistoriallinen arvo ovat olleet terassialueen suunnittelun keskiössä. Senaatintorin kesän tilallinen konsepti, urbaani siirtolapuutarha, on suunnittelija Linda Bergrothin käsialaa. Käytännön pohja suunnittelutyöhön piirtyi esiin Senaatintorin kiveyksen ruudukosta, ns. gridistä. Siirtolapuutarha-ideaan johdattivat myös Tuomaan Markkinoilta tutut mökit, joita on hyödynnetty tässäkin.

– Torille on tuotu 78 000 litraa multaa ja viljelylaatikoihin on istutettu yli 3000 kasvia. Lisäksi torin ylle on viritetty 15 km kalasiimaa pitämään lokit loitolla. Nämä ovat vain muutamia esimerkkilukuja hankkeen mittakaavasta. Mukana hommissa on ollut mahtava tiimi eri alojen tekijöitä ja asiantuntijoita, ja hyvältä näyttää, iloitsee Senaatintorin kesän käytännön organisoinnista vastaavan Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Palstoja rajaamassa on noin 200 viljelylaatikkoa, joihin on istutettu erilaisia kukkia ja hyötykasveja. Kohopenkit muodostavat alueelle selkeät kulkuväylät ja ne ohjaavat turvallista asiakaskiertoa. Istutusten avulla pöytäryhmät saadaan rajattua turvavälein, viihtyisyyttä unohtamatta.

Yksi tärkeä tunnelmanluoja terassilla on tietysti ohjelma. Terassilla tulee kesän mittaan esiintymään yllätyksellinen joukko helsinkiläisiä dj:tä johdatellen terassikansaa moninaisiin musiikillisiin maailmoihin. Musiikkitarjontaa täydentävät tunnelmalliset kevytlive-esitykset sekä pienet taide- ja puheohjelmamakupalat. Ohjelmaa on rakennettu perheen pienimmätkin huomioiden.

– Senaatintorin terassiohjelma on kepeä kuin vieno kesätuuli ja samalla mielenkiintoinen tuulahdus kaupungin moninaisuutta – aivan kuin Helsingin yö pienoiskoossa, kuvailee Helsingin kaupungin tuore yöluotsi Salla Vallius, joka vetää Senaatintorin kesän ohjelmatyöryhmää.

Senaatintorin kesä:
Avoinna joka päivä 1.7.-30.8. klo 9-23 (anniskelu päättyy klo 22)
16 ravintola-alan toimijaa
4 pop up -paikkaa
830 asiakaspaikkaa
16 vessaa
12 käsienpesupistettä
#senaatintorinkesä

 

Senaatintorilla mukana olevat ravintolat:
Bites Burgers
Bricco Wine Bar
Bryggeri Helsinki
Bakery-Eatery Levain
Ravintola Loop
Muru & Pastis
Paisano
Bar Runar
Ravintola Sea Horse
Skiffer x Seksico Tacos
Sofia Helsinki
Ravintola Sunn
Dogs & Bubbles by Valkoinen Sali
Pizzeria Via Tribunali & SALAKAPAKKA by Son of a Punch
W30
Yes Yes Yes

 

Senaatintorin kesän turvallisuus:
– Koko terassialueen suunnittelu perustuu valtakunnallisiin koronalinjauksiin
– Alueen tilankäytössä on tarkkaan mietitty turvavälit, asiakaspaikkojen määrä, kulkusuunnat, pöytien ja myyntipisteiden asettelu jne.
– Alueella on selkeät opasteet, joissa on turvallisuusohjeita, kulkusuunnat jne.
– Alueella on käsienpesupisteitä (juokseva vesi)
– Alueella on riittävä määrä vessoja, joissa hygienia on erityisesti huomioitu (siivous, kulkusuunnat, käsienpesumahdollisuus)
– Alueella on tehostettu valvonta