Torikortteleiden arkkitehtuurin helmet

Helsingin Torikortteleiden alueelta löytyy upeita arkkitehtuurikohteita, joita katsellessa historian tuulahdukset tuntuvat edelleen olevan läsnä. 

 

Torikortteleiden uumenista löytyy myös modernimpaa arkkitehtuuria, joka tuo ripauksen rosoisuutta uusklassismin ajan näyttävien ja hienostuneiden rakennusten keskelle. Alueen arkkitehtonisiin helmiin voi tutustua tarkemmin samalla, kun kiertelee tunnelmallisissa käsityöläisputiikeissa tai nautiskelee aamukahvia jossain alueen lukuisista kuppiloista. 

Historiaa hehkuva Engelin Senaatintori 

Helsingin historiallisessa sydämessä, Senaatintorilla, juhlava tunnelma ja historian havina ovat edelleen käsin kosketeltavissa. Torin reunoja koristaa valkoisena hehkuvan kaupungin tunnetuimman symbolin, Helsingin Tuomiokirkon lisäksi, Helsingin yliopiston päärakennus sekä Valtioneuvoston linna. Uusklassinen Helsingin ydin on arkkitehti Carl Ludvig Engelin kädenjälkeä, jonka suunnittelemien rakennusten lista on ällistyttävä. Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla on ihana fiilistellä kesäisenä päivänä kaupungin upeita vanhoja kortteleita. 

Carl Ludvig Engel on suunnitellut myös jo 1760-luvulla valmistuneen, Senaatintorilla  keltaisena hehkuvan ja joonialaisilla pylväillä koristellun Bockin talon uudistustyöt. Talossa toimii nykyisin Helsingin kaupunginkanslian lisäksi muun muassa käsityöläiskollektiivin myymälä MadeBy Helsinki, josta voi ostaa paikallisten suunnittelijoiden upeita luomuksia. 

Osoitteessa Aleksanterinkatu 27 sijaitsevan Kiseleffin talon nykyisen ulkoasun takana on myös arkkitehti Engel, mutta talo rakennettiin alunperin jo 1700-luvun puolella. Stockmannin tavaratalo toimi alunperin juuri Kiseleffin talossa, kun nuori kauppias G. F. Stockmann ylläpiti siinä myymälää, jonka myöhemmin lunasti itselleen. Stockmann toimi rakennuksessa aina 1930-luvulle asti. Nykyisin tiloissa on monia eri käsityöläis- ja design-myymälöitä, kuten AU3 Kultasepät ja Kauniste.

Tunnelmia Engelin aikaisesta Helsingistä voi kuunnella YLE Areenan arkistosta: https://areena.yle.fi/1-1439287.

Merellistä Kauppatoria reunustavat pastellinsävyiset rakennukset

Mereltä päin katsottuna Helsingin vilkkaan Kauppatorin taustalle kohoaa rivistö Torikortteleiden näyttäviä rakennuksia. Kauppatorin edustalla sinisenä komeilevan Helsingin kaupungintalon on suunnitellut Senaatintorin isä Carl Ludvig Engel

Kaupungintalon vieressä sijaitseva Ruotsin Helsingin-suurlähetystön rakennus on alunperin Anders Fredrik Granstedtin suunnittelema. Rakennukseen on tehty vuosien saatossa useita uudistustöitä, mutta se huokuu edelleen vanhaa tunnelmaa. Rakennuksen oikealta laidalta löytyy muun muassa Olo-ravintolan katettu ja viihtyisä Garden by Olo -sisäpiha, sekä rakennuksen Katariinankadun puolelta tunnelmallinen salakapakka Thrilby & Chadwick. 

Kauppatorin reunoja koristavaa arkkitehtuuria voi ihastella esimerkiksi kauppatorin uusilla oleskelualueilla, jotka löytyvät Lyypekinlaiturilta ja Suomenlinnan lauttaterminaalin vierestä.  

Lars Sonckin jugend-helmeä voi ihailla kahvikupin äärellä

Torikortteleiden todellinen jugend-helmi löytyy osoitteesta Pohjoisesplanadi 19, jonka upean jugend-salin uudistustyöt on suunnitellut Lars Sonck, yksi kansallisromanttisen kauden tunnetuimmista arkkitehdeista. Tiloissa toimii nykyisin Robert’s Coffee, jonka maistuvan gelatovalikoiman äärellä voi nauttia upeasta miljööstä. 

Lars Sonckin töitä voi ihastella myös Senaatintorin laidalta löytyvästä Kiseleffin talosta, jonka sisätilojen laajennusosan hän on suunnitellut. 

Aarno Ruusuvuori toi modernismin Torikortteleihin

Aarno Ruusuvuori on pelkistetyistä betonirakennuksisaan tunnettu modernisti. Hänen pitkäaikaisimpiin töihinsä kuuluvat Helsingin kaupungintalon, ja koko korttelin uudistaminen 1970–1988. Hänen tyylinsä erottuu selkeästi kaupungintalon sisäpihalla, jossa sitä voi ihailla esimerkiksi kaupungintalon ravintolan terassilta, ravintola Chapterin terassilta tai Torikortteleiden viihtyisässä keskuspuistossa. 

Torikortteleiden uudesta kartasta löytyy lisää ohjeita arkkitehtuurin fiilistelijöille. Ilmaista karttaa on saatavilla Helsingin matkailuneuvonnasta Helsingin päärautatieasemalla sekä Torikortteleiden alueelta.