Torikortteleiden sisäpihan keidas

Torikortteleiden keskuspuisto Kaupungintalon sisäpihalla on julkisen tilan manifesti, pieni keidas keskellä kaupungin vilskettä.

Tuskin olivat lumet ehtineet keväällä sulaa, kun huolestuneissa viesteissä kyseltiin jo Torikortteleiden keskuspuiston perään. Keskuspuistosta puhuttiin lapsiperheiden näkökulmasta jo kevättalvella perheiden ravintolakokemukseen pureutuvan Taaperoraadin kanssa.

Toukokuussa Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalin aikana kaupunkilaiset kutsuttiin istutustalkoisiin ideoimaan Torikortteleiden keskuspuiston mahdollisuuksia. Ideoita istutettiin kasvien ohella kymmeniä ja ne ilahduttivat paitsi määrältään myös luovuudeltaan. Puistoon ideoitiin hiljaisuuden keitaita, suihkulähdettä, tekemistä lapsille, elävää musiikkia, yhteislaulua, tansseja, yhdessä oppimista, viiniä ja viulunsoittoa, mansikoita, joogaa, tanssitunteja ja kielikursseja.  Näistä poimittiin osa toteutettavaksi kesällä, ja osa jäi vielä takataskuun tulevaisuutta varten. Puiston tapahtumien edellytys on ollut avoimuus ja maksuttomuus.

Hiljentymistä, mansikoita, suihkulähde, aamujooga, työpajoja ja yhdessä oppimista

Keskuspuistoon toteutettiin visuaalisesti kaunis ja rauhoittava hiljentymisen keidas vesielementin äärellä, kun istutuksien keskelle oli mahdollista istahtaa kuuntelemaan suihkulähteen pulputusta. Suihkulähteen ympärille puhkesi kesän kynnyksellä vehreä puutarha, kun mansikat ja syötävt kukat kukkivat, persilja ja muut yrtit kukoistivat ja salaatit rehottivat.

Hiekkalaatikko leluineen oli ahkerassa käytössä koko helteisen kesän ja pitkälle syksyyn aina lokakuun loppuun saakka. Hiekkalaatikon lisäksi aikaa vietettiin maailmalta tuttua Korttelikolo-hernepussipeliä pelatessa.

 

 

Lasten Puistopiilo, eräänlainen geokätkö, majaili kesän ajan keskuspuistossa monien muiden Helsingin leikkipuistojen lisäksi. Puistopiilon löysivät kesän aikana monet pienet seikkailijat!

Lapsille ja lapsenmielisille järjestettiin Maininki & Ystävät -kässäkerhon iki-ihana kansgaskassityöpaja, jossa käytettiin hyväksi kierrätysmateriaaleja. Elokuinen ilta oli täynnä väriterapiaa ja hauskanpitoa!

Elokuinen aamu avattiin lempeästi joogaopettaja Lotta Leiwon ohjauksella keskuspuiston rauhassa. Aamunavauksessa heräteltiin keho ja mieli uuteen päivään ennen työpäivän ja muiden askareiden aloittamista. Joogallisista aamunavauksia koetaan varmasti ensi kesän aamuina useamminkin.

Keskuspuistossa opittiin yhdessä erilaisissa yhteikunnallisiin asioihin pureutuvissa työpajoissa, joihin osallistui kymmeniä innokkaita kerralla.

Kesäkuussa kahdessa eri työpajassa amerikkalainen Joshua Entis jakoi viisi strategiaa vaikuttavaan ja tehokkaaseen kanssakäymiseen sekä keinoja aktivistien uupumista vastaan. Joshua on eläinoikeusaktivisti, mentori ja puhuja, joka matkustaa ympäri maailmaa opettamassa tehokkaan viestinnän keinoja.

Myös yliopiston oppilasjärjestöt käyttivät keskuspuistoa tapahtumapaikkanaan Helsingin yliopiston avajaiskarnevaalipäivänä.

Opasteiden ansiosta yhä useampi löysi tiensä sisäpihan puistoon nauttimaan sen tarjoamasta rauhasta.

Talven kolkuttaessa ovelle Torikortteleiden keskuspuisto ei suinkaan vaivu horrokseen, vaan puisto pukee marraskuun aikana päällensä talviasun. Kurkkaa siis puistoon talvellakin ja vietä rauhallinen hetki joulun markkinahumun keskellä.