Torikortteleiden Tilanvaltaajat-kokeilu saavutti mittavan yleisön ja toi korona-aikaan kaivattua vilinää

Helsingin Kaupunkitilojen luotsaama ja yhdessä PING Helsingin kanssa toteuttama Tilanvaltaajat-kokeilu on ollut menestys Torikortteleissa. Ainutlaatuinen noin 90 m² liiketila Aleksanterinkadulta luovutettiin hieman yli vuoden ajan erilaisten vaikuttajien käyttöön ja tuloksena syntyi tuhansia kohtaamisia, kaivattua vilinää sekä ihan uutta bisnestä kaupungin halutuimpiin kortteleihin.

 

Tilanvaltaajat-kokeilun aikana kokeiltiin hyvin luovastikin sitä, minkälaiset elämykset toimivat ja mitkä eivät, ja miten liikennettä voidaan ohjata kivijalkaan somen avulla. Tilanvaltauksen tehneet somevaikuttajat onnistuivatkin viemään autenttisen kokemuksen kivijalkamyymälästä somekanaviin erilaisten sisältöjen, livelähetysten ja virtuaalitapahtumien kautta. Kaikkiaan mukana olleiden vaikuttajien sisällöt tavoittivat hieman yli vuoden aikana yli 1,5 miljoonaa näyttökertaa.

– Kokeilu oli erittäin onnistunut ja vahvisti käsitystämme siitä, että koko kaupunkikeskustan elinvoimaa voidaan elävöittää myös sosiaalisen median avulla. Jotkut kokeilussa mukana olleet toimijat ovat löytäneet Torikortteleista myös pysyvämmän kodin yritykselleen, iloitsee Helsingin Kaupunkitilojen toimitusjohtaja Peggy Bauer.

 

– On ollut upeaa nähdä miten rohkeasti ja innovatiivisesti valtaajat ovat tulleet toteuttamaan omia ideoitaan ja unelmiaan – ja miten notkeasti Torikortteleiden tilat ovat muuntuneet erilaisiin tarpeisiin. Vuoden aikana tiloissa on kaupankäynnin lisäksi nähty tapahtumia, työhuoneita, verkkokaupan showroomeja ja studioita, jatkaa Bauer.

Helmikuussa 2021 alkaneen ja huhtikuuhun 2022 päättyneen Tilanvaltaajat-projektin aikana Torikortteleissa nähtiin mm. Tuure Kilpeläisen ja Manuela Boscon Boskil-popup, Uudenmaan ruoan Foodhub, Noora Shinglerin ja Outi Pyyn vastuullisuusstudio NO_GO, Tripsterin ja Seikkailijattarien Matkailijan Olotila, Designkavereiden outlet, Netta Laurenteen Taste Wine Bar, Ulla Hirvaksen muoti-popup, Ina Mikkolan Sweet Spot -tapahtumatila, vauva- ja lapsiperheiden popup, Käsityöjoulu-popup, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan Koutaffa Art Shop sekä Tunne rintasi ry:n Boobs-valokuvanäyttely.

– Tilanvaltaajien merkitys on iso, tällaiset teot ovat todella hienoja kaupunkikulttuurin ja pienyrittäjyyden kannalta. On selvää, että Torikortteleita on syytä elävöittää ja kampanjoida näiden historiallisten kujien puolesta. Saimme luotua todella tunnelmallisen ja esteettisen tilan, jonka keidasmaisuutta ja kauneutta kaikki kehuivat. Kaikki esitykset, puheenvuorot, virtuaalimatkat ja haastattelut olivat kiinnostavia kohtaamisia, joista osapuolet saivat paljon iloaMatkamedia Tripsteriltä kerrotaan.

Jotkut Tilanvaltaajista ovat halunneet jäädä kokeilukuukauden jälkeen pysyvämmiksikin vuokralaisiksi Torikortteleihin. Esimerkiksi personal shopper Ulla Hirvas löysi Torikortteleista kodin showroomilleen ja pyörittää nyt popupin sijaan omaa stailauksiin ja uniikkeihin vaatekokonaisuuksiin erikoistunutta puotiaan Unioninkadulla.

 

Torikorttelit täynnä elämää koko kesän

Ja nyt, kun koronarajoituksetkin ovat hellittäneet, Torikorttelit ja sen suloiset sisäpihat täyttyvät ihanista kesätapahtumista ja terassielämästä. Esimerkiksi 1.-2.7. Torikortteissa juhlitaan Bassline Festivalia. Maksuton kaupunkifestivaali tuo Torikortteleihin ajankohtaisia live-artisteja, kuten Isaac Senen ja Pesson, dj-ulkobileitä, natuviini-minifestivaalit sekä vintage night marketin! Valkoisen Salin järjestämään tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kuukausittain Café Engelin sisäpihalla kokoontuvassa Arkkitehtuurin Kesäklubissa puolestaan vaihdetaan ajatuksia, kuullaan arkkitehtivieraita sekä käydään keskustelua esseistä ja arkkitehtuurista rennon kansainvälisessä ilmapiirissä. Heinäkuun alussa pyörähtävät käyntiin myös KesäKino Engelin tunnelmalliset ulkoilmaleffanäytökset.

Kauppatorin puolella Kaupunkitanssit tarjoavat maksutonta paritanssiopetusta aina torstai-iltaisin klo 17.30–18.15 läpi kesän. Kaikille avoimet, maksuttomat tunnit sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin tanssijoille.

Tutustu Torikortteleiden kesän tapahtumakattaukseen täällä.