Tomasmarknaden

Den strörsta, vackraste och måndigaste – Tomasmarknaden kommer med julen till Helsingfors.

Vedbastu, lägereldar, de mest intressanta restaurangerna i Helsingfors, traditionella hantverk och de modernaste presentartiklarna. Tomasmarknaden är ett urbant jultorg i Helsingfors anda som erbjuder dig en trivsam jul på Senatstorget 1-22 december.

Hjärtat av Helsingfors-julen, det största och vackraste jultorget, Tomasmarknaden, förtjusar igen på Senatstorget 1-22.12. Den varma julstämningen hittar du i det ikoniska jullandskapet i Helsingfors historiska centrum. Finlands äldsta jultorg som ordnas utomhus har utvecklats ambitiöst sedan år 2014. En rad stugor och ett glöggstånd i Esplanadparken är nu ett fantastiskt jultorg med 130 stugor och vedbastu, mattorg, s.k. presentgränder och programestrader. Jultorget har mångdubblat sitt besökarantal och är ett must för julen i Helsingfors. Tomasmarknaden strävar till att vara det mest ansvarsfulla och intressanta jultorget i Europa.

Smakprov på delikatesser från Helsingfors bästa restauranger runt lägereldarna

 Julen är en samhällelig fest och jultorget är det bästa stället att träffa vänner, bekanta sig med nya, ge en julhälsning till släktingar och njuta av jultiden med familjen. Tomasmarknaden erbjuder ett ställe att stanna och trivas på – särskilt på de vackra mattorgen glömmer man brådskan. På de två mattorgen hittar du stadens topprestauranger, säsongens delikatesser och ett intressant program. Smakupplevelserna avnjuts runt urbana lägereldar. En avgiftsfri gammaldags karusell snurrar runt, vedbastun värms, glöggmuggen ångar och även de mest innerliga förhoppningarna kan man viska i julgubbens öra.

Julbastun som är bekant från tidigare jular i Torgkvarteren upplevdes för första gången på Senatstorget förra året. Att bada bastu i en veduppvärmd bastustuga är en oförglömlig och intim erfarenhet som man kan uppleva endast i centrum av en stad som Helsingfors, invid havet. Att sitta och se på domkyrkan när man svalkar sig är nästan en andlig upplevelse.

Ansvarsfulla julinköp från kunniga hantverkare

 Längs med presentgränderna hittar såväl den som älskar traditioner som en minimalist förtjusande saker. Presentgrändernas hantverkare, små- och storproducenter samt företagare har valts ut omsorgsfullt och alla har en egen stuga. Produkterna är tillverkade av ekologiska material och är i huvudsak finskt hantverk.

Presentgränderna har i år ett allt mångsidigare urval av produkter. I stugorna, som är mer än hundra till antalet, hittar du både halmmobiler, doftande ljus av tjära, julsenap och smycken, naturkosmetika och designprodukter.

Försäljarna, restauratörerna och programmet offentliggörs.